Massesletting av ubetalte gebyrer

Gebyrer eldre enn 3 år kan man ikke kreve inn og i Mikromarc er det lett å nullstille disse på kontoen til alle mens gebyrer for de 3 siste årene beholdes.

Gå til Rutiner/Rapporter og velg Låneres ubetalte kontorader. Datointervallet vil være satt fra frem til dagens dato – 3 år. I dag står det hos meg 01.01.1753 – 08.01.2016.ubetalte regninger-01

Når du kjører denne rapporten får du en oversikt som dette (alle navn hos meg er oppdiktede i demobasen):

 

 

 

 

ubetalte regninger-02

Som standard er alle huket av, men du kan selv endre utvalget her. «Velg alle» og «Fjern alle» ligger som en mulighet i øvre venstre hjørne. Ved å trykke på «Krediter valgte rader» vil disse summen bli ettergitt på låneren. Om du vil fjerne alle utestående gebyrer er det bare å sette til en nyere dato enn den som MM3 foreslår.

ubetalte regninger-03

Rapport over ubetalte kontotransaksjoner med mulighet for avskrivning

I Rutiner – Rapporter er det nå innført en ny overskrift «Konto».

Her finnes en ny rapport «Låneres ubetalte kontorader»:

Rapporten kan søke fram forfalt gjeld, og brukeren kan velge å avskrive den framsøkte gjelda. Rapporten har fått en egen innførsel «Lånere – Kreditere kontorader (gjeld)» under Utlån i rettighetssystemet. Dersom brukeren ikke har denne rettigheten, vises ikke rapporten.

Når rapporten kjøres vises kontorader som tilsvarer det valgte utvalget:

Samtlige kontorader er markert, men brukeren kan velge å fjerne alle markeringene og deretter velge rader selv.  Når brukeren trykker «Krediter valgte rader», viser programmet en melding om antall krediterte rader når jobben er gjort. I lista vises også informasjon om når det sist ble sendt ut betalingspåminnelse.

Kontoelementene forblir i lånernes konto etter at rapporten er utført og avskrivningene fullført, men nå med status «Kreditert» i stedet for «Ubetalt».

Eksemplarer uten strekkode

Reservering av eksemplar uten strekkode

Brukere kan reservere bøker fra nettet og dette kommer da opp i MM3 som en rapport over Reserverte bøker med status tilgjengelig. Enkelte ganger finner man ikke reserveringen der, men den ligger derimot i rapporten som heter Reservinger som mangler eksemplar. Den eneste grunnen til dette er at eksemplaret da ikke har fått strekkode på seg.Reservering_av_tilgjengelige_eksemplarer

Reserveringsrapporter

Reserveringsrapporter

Internmeldinger til andre enheter i samarbeidet

Når du er i fellesbase med andre kan du benytte Meldinger til å sende beskjeder til andre i samarbeidet ditt.

Gå til Rutiner/Meldinger og klikk på blankt ark øverst i venstre hjørne.

Utsending_av_epost_sms_fra_Rutiner_001

Nederste valg der er Ny internmelding.

Utsendelse_av_internmeldingerUnder Til.. og Kopi.. finner du de andre bibliotekene/filialene/avdelingene i ditt system. Velg den du vil og skriv en melding. Denne meldingen kommer da opp i meldingsleseren til riktig enhet.

Utsendelse av epost og sms fra Meldinger

Under valget Rutiner/Meldinger i venstre kolonne kan du sende ut epost eller sms til utvalgte lånere/bibliotek. Klikk på knappen med blankt ark oppe i venstre hjørne eller trykk Ins så får du mulighet til å sende meldinger.

Utsending_av_epost_sms_fra_Rutiner_001Du kan velge så mange du vil og sende ved å benytte Til:, Kopi: eller Blindkopi.

Utsendelse_av_epost_sms_fra_Rutiner_002 Utsendelse_av_epost_sms__003

Alfabetisk liste over fjorårets innkjøp

En kunde ringte meg i dag og ville ha en rapport over innkjøpte bøker i fjor. Altså ikke statistikken som finnes under rutiner, men rett og slett en alfabetisk rapport over alt som var kjøpt inn og det skulle fordeles på fag, skjønn og engelsk litteratur.
Her er tre søkesett du kan benyttet til å få disse rapportene ut.

Skjønnlitteratur:
TI+SE=% AND SK=1 AND REGDATO IN 2013-01-01:2013-12-31
Faglitteratur:
TI+SE=% AND SK=0 AND REGDATO IN 2013-01-01:2013-12-31
Engelsk:
TI+SE=% AND SP=eng AND REGDATO IN 2013-01-01:2013-12-31
Husk at alle søkesett kan eksporteres f.eks rett til Excel om man ønsker det. Høyreklikk på trefflista og velg eksporter. Hvis du da har en eller annen officepakke installert på maskinen vil du der kunne velge det programmet du vil eksportere til.
Vanlig statistikk for fjoråret ligger under Statistikk.