Bibits AS

Siste nytt

Axiell kjøper Bibliotekenes IT-senter og blir den ledende biblioteksleverandøren i Norge

Oppkjøpet gir 2000 nye kunder over hele Norden og en akselerert utrulling av den skybaserte Axiell Quria®  Library Services Platform

28 januar 2019 – Axiell, den globalt ledende leverandøren til offentlige bibliotek, museer og arkiv, kunngjør i dag oppkjøpet av Bibliotekenes IT-senter (Bibits) i Norge. Gjennom overtakelsen får Axiell over 300 nye offentlige bibliotekkunder i Norge, Sverige og Finland ved hjelp av ILS-løsningen Mikromarc, og nærmere 100 kunder som bruker SAGA som publikumsplattform. Som den største samarbeidspartneren for IT-løsninger og tjenester til offentlige bibliotek i Norden, utvider Axiell nå sin virksomhet og styrker sin posisjon i Norge. Axiell gjør dette trekket for å bane vei for Quria, Axiells skybaserte bibliotektjenesteplattform og WeLib, det digitale skolebiblioteket samt integrering av tilleggsløsninger på tvers av kulturområdet. Dette innebærer allikevel ingen umiddelbare praktiske konsekvenser for Bibits sine kunder, siden både Mikromarc og Saga skal videreføres og supporteres som tidligere.

«Bibliotekmarkedet er konsolidert globalt, og konsolideringen er drevet av det faktum at få organisasjoner kan gjøre de betydelige investeringene som trengs for å betjene dette markedet på en innovativ måte. Gjennom oppkjøpet fortsetter vi med å utvide Quria, verdens fremste bibliotekstjenesteplattform. Quria passer til alle segmenter av det offentlige bibliotekmarkedet: Fra mindre bibliotek, til konsortier, til nasjonale biblioteksystemer.
Vi er glade for å få med en erfaren organisasjon og nye kunder, og vi gleder oss til å få ny kompetanse i Axiell, sier Joel Sommerfeldt, president og CEO i Axiell Group.

Axiell har kontinuerlig utvidet sin virksomhet, og dette er det tjuende selskapet som inngår i Axiell Group-familien. Konsernet har kunder i 55 land og 8000 offentlige bibliotek og skolebibliotek stoler på teknologi fra Axiell for å kunne betjene sine kunder og studenter. Investeringen i moderne skybasert teknologi, som Axiell har laget, vil være tilgjengelig for de nye kundene når det passer dem.

«Bibliotek og skoler er viktige komponenter i et demokratisk og åpent samfunn. Imidlertid skifter behovene og kravene til å ta i bruk saker som ikke eksisterte for noen år siden, og derfor er et teknologiskifte til moderne løsninger nødvendig. Jeg er glad for å kunne fortsette å betjene våre kunder som Axiell og sørge for at disse institusjonene kan møte nye krav i samfunnet, så bibliotekarene kan bruke tiden på verdiskapende arbeid. Oppkjøpet vil gi Bibits kunder tilgang til moderne løsninger samtidig som de beholder relasjonene, ferdighetene og tilstedeværelsen av Bibits organisasjon,» sier Kjetil Hillestad, administrerende direktør i Bibits.


Quria gir helt nye muligheter for styring av både trykte og digitale ressurser i samlingen, hendelser og hele kommunikasjonsprosessen med lånere. Quria bruker RDA-rammeverket for å beskrive media i biblioteket og koble det på en helt ny måte. Det gir også nye muligheter for å dele på nettet, og det er stort potensiale for å kommunisere katalogdata bedre og se relasjonene i dataene gjennom sammenkoblede data. Dette vil muliggjøre forbedret støtte for bibliotek som vil dele data og samarbeide på tvers av samlingene. Å være skybasert betyr blant annet at Quria er tilgjengelig fra hvor som helst, både i biblioteket og ute i samfunnet.

Ytterligere detaljer om avtalen vil ikke bli gitt.

Axiell Group AB, Box 24014, 224 21 Lund
Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: [email protected]

For more information:

Maria Wasing
CMO Axiell Group
Phone: +46 73 852 17 52
E.mail: [email protected]

Kjetil Hillestad
Adm. Dir. Bibliotekenes IT-senter AS
Phone: +47 922 63 056
E-mail: [email protected]

About Axiell
Axiell serves libraries, schools, archives, museums and authorities with technically advanced and innovative solutions developed in close cooperation with its customers in 55 countries. More than 3300 library organisations with thousands of branches use an Axiell library management system and Axiell Arena, a tool for the virtual library. The systems for archives, libraries and museums are used by over 3400 cultural institutions over the world. In addition, more than 4300 schools use an Axiell system. The Axiell Group, headquartered in Lund, has around 300 employees based out of 28 offices in Sweden, Australia, Abu Dhabi, Canada, Denmark, Finland, France, Germany, Norway, the Netherlands, New Zealand, the UK and the USA. Together, we form one of the world’s largest companies in these sectors. To find out more about us and our products, please visit http://www.axiell.com.

Hva gjør vi? (vår gamle info)

Bibliotekenes IT-senter AS (Bibits) er den største IT-leverandøren på det norske bibliotekmarkedet i dag, med nærmere 2000 installasjoner av vårt biblioteksystem, Mikromarc. Selskapet ligger i frontlinjen for utvikling for bibliotek og organisasjoner med lignende behov for informasjonshåndtering og tilbyr med våre produkter et totalkonsept for søking og gjenfinning av informasjon i bibliotekmiljøer. Vi har lang fartstid i bransjen og er en dominerende leverandør av biblioteksystemer i Norden. Bibliotekenes IT-senter AS kan tilby systemløsninger for folke-, fag- og skolebibliotek, fra de aller minste til de aller største. Vi har erfaring med å automatisere bibliotek under høyst varierende tekniske og økonomiske forhold.

Organisasjon (frem til januar 2019)

Vår organisasjon består av vel 30 medarbeidere i Norge og et titalls i BiC Bibliotekscentrum Sverige AB, samt agenter i England og på Island. Vi samarbeider dessuten med Axiell Bibliotek AB i Danmark. Gjennom vår omfattende skandinaviske kundebase og samarbeidet i Bibliotekenes Hus opprettholder vi vår høye fagkompetanse og har nær kontakt med mange av premissleverandørene for morgendagens biblioteksystemer. Vi samarbeider nå også med Teknikhuset i Sverige og selger deres system CS Library på det norske markedet.

I 2012 startet vi også opp et selskap i Finland(Helsinki) i samarbeid med Teknikhuset og det heter OLS OY.

Denne siden er bare en underside av våre egentlige hjemmesider som du finner her. Bibliotekenes IT-Senter AS. Jeg vedlikeholder denne siden for å oppdatere videosnutter og tips&triks av funksjoner i Mikromarc.